Payeer

<< Előző lecke

Az "online bankok" közül a Payeer bemutatására esett a választásunk. Nem mintha kitünne a többi közül, de sok helyen elfogadják, letisztult és egyszerű a felülete, valamint könnyen érthető az egésznek a működése. Első lépésként regisztráljunk az oldalra. Ide, valamint az összes netes-befektetős oldalhoz érdemes külön e-mail címet létrehozni, hogy teljesen el legyen szeparálva a többi levelezésünktől.

Miután túlestünk a regisztráció nehézségein (csekély angol tudás is elegendő hozzá), a felső sorban fogjuk látni a legfontosabb dolgot: account number: P1895****-szerű számot, ez lesz gyakorlatilag a bankszámlaszámunk.

Mire lehet szükségünk az első alkalommal? - természetesen szeretnénk valahogy pénzt juttatni a számlánkra. Ennek egyik útja, hogy az ADD menüpontban kiválasztjuk, hogy mit szeretnénk hozzáadni (általában USD) és hogy mennyit, majd ki kell választanunk a forrást. A forrás lehet másik online kifizetési rendszer (pl.:BITCOIN, OKPAY) vagy bankkártya (VISA v. MASTER CARD), hagyományos banki utalás (ehhez az IBAN-tól kezdve minden meg van adva), vagy végül valamilyen online bank (pl.: PERFECT MONEY, PAYZA). Választás után meg kell adni a választott forrás adatait (pl. bankkártyánál a kártyaszámot) és már jön is a pénz. Azaz jönne, mert az első bankkártyás fizetésnél le kell fényképezni a bankkártyát, saját magadat és az útleveledet vagy személyit, úgy hogy egy képre kerüljön, és el kell küldeni Nekik. Hogy miért? Hát azért, hogy ha anyuci bankkártyájáról titokban leveszed a zsét, akkor rögtön tudják küldeni, hogy ki volt (ellenőrzik egyébként, hogy a kártyán lévő név megegyezik-e a személyin lévővel, valamint a személyin lévő kép hasonlít-e a becses ábrázatodra). Ha ez az ellenőrzés megva, akkor azonnal meg is érkezik a pénz.

 De hogy ne legyünk maradéktalanul boldogok, felmerül némi költségünk is a Payeerrel kapcsolatban. Amikor összeg érkezik a számlánkra, akkor abból automatikusan mindig levonnak 3%-ot. Ez az övéké, nincs havidíj, nincs semmi rejtett költség, ők ebből tartják el magukat. És ezzel nagyon egyszerű számolni. :)

A másik költség a bankkártya szolgáltatóé. ezt is ekkor kell megfizetnünk, ez kb. 4%. Ehhez a Payeernek semmi köze.

Ha Mi kiválasztunk 10 dollárt, hogy fel szeretnénk tölteni a számlánkra, akkor a fizetéskor már automatikusan 10+3%+4%, azaz 10,7 dollár fog megjelenni.

A befektetői oldalakon elég megadni a számlaszámunkat (majd egy külön ablakba természetesen a jelszavunkat) és már le is emelik a pénzünket. Kb. abban a pillanatban. 

Innentől kezdve elvben már sok dolgunk nincs a Payeerrel, csak akkor, amikor a nagy lét visszautaltatjuk a bankszámlánkra/bankkártyánkra. Az átutalás ára egységesen 3,9%.

Tehát még egyszer az elérhetőség: PAYEER

Következő lecke >>