HYIP

<< Előző lecke

HYIP, azaz High Yield Ivestment Program. Magyarra fordítva, nagyjából annyit tesz, mint magas hozamú befektetés.Hogy érik el a magas hozamot? Sokszor az ő titkuk, sokszor direkt kommunikálják, hogy mivel foglalkoznak. Van, amelyik cég ingatlanokkal, van amelyik valutaárfolyam-ingadozásból, van értékpapírból és van amelyik más hyip-csomagból szedi a nyereséget.

Mekkora az a bizonyos "magas hozam"?

Ez több dolog függvénye. Az alacsony tőkét befektetők (jellemzően 10-3000 USD) hozama szinte minden oldalon alacsonyabb, mint a sok tőkét befektetőké. Tehát elmondhatjuk, hogy sávosan kamatozik. A legtöbb oldalon "Plan"-ek, azaz befektetési tervek vannak.

Kettő fő alfaja van:

1., daily (napi):

Példa: 

2,5% naponta, 35 napig.

Kalkuláció: 1000 USD lekötés esetén ez azt jelenti, hogy 35 napig naponta jóvá írnak a számládon 25 dollárt, majd a 36. napon az 1000 dollárt. Teljes tőke a végén: $1875.

Lekötöd a pénzt -> x napig minden nep jóváírják a számládon a napi kamatot -> a periódus végén visszakapod a lekötött összeget.

2., A periódus végén kamatozó:

Lekötöd a tőkét -> a periódus végén visszakapod a teljes tőkéd a kamatokkal együtt.

Példa:

1500%, 45 nap után.

Kalkuláció: $1000 lekötés esetén a 46. napon $15000 jár vissza.

A nem napi típusú lekötés esetén a hozam jóval nagyobb, de a kockázat is. Fontos és ezt az összes befektetői oldalon el is mondják, hogy soha ne fektessünk be többet, mint amennyi érzékenyen érintene, ha elveszik. Ezek a befektetői oldalak nem örök életűek, van amelyik pár hónap működés után megszűnik, viszont van, amelyik évek óta hűségesen fizet...Természetesen a cég csődbemenetele esetén a pénzünk szinte 100%, hogy ugrik!

HYIP wikipédia: link.

A tervek a cryptoconomist oldalról lettek áthozva.

 Következő lecke >>