Online bankok...

ami nem is bank, hanem inkább e-wallet, azaz pénztárca

<< Előző lecke

Képzeljük el azt, hogy szeretnénk befektetni, vagy csak úgy magában pénzt utalni egy olyan cég részére, amelynek a székhelye mondjuk Argentínában van. Vagy a Bahamákon. Megvan az elhatározás, de mire odaér a pénzünk, addigra háromszor meggondoljuk magunkat és kétszer agybajt is kapunk, mert eltelt 1-2 hét és még mindig nincs ott a pénzünk.

Ugye milyen jó is lenne ezt elkerülni? Milyen jó lenne egy köztes megoldás, aminek a segítségével pillanatok alatt el lehetne juttatni a mi kis tőkénket az egyik helyről a másikra? Pont erre jöttek létre azok a cégek, akiknek más feladatuk sincs, csak annyi, hogy a pénzünk ideiglenes tárolásában és egyik helyről a másikra eljuttatásában segítsenek. Ezek hasonlítanak a bankokhoz (van ahol kamat is jár), a legjobb megfogalmazás ezekre a vállalkozásra, hogy "e-wallet", azaz kb. elektromos pénztárca, ami nagyon hülyén hangzik magyarul, úgyhogy inkább az online bank megfogalmazást fogjuk a továbbiakban használni, mégha nem is teljesen korrekt. 

A régi szép időkben még úgy működött a dolog, hogy besétáltunk a mi kis bankunkba, elmondtuk, hogy melyik nemzetközi bankszámlára szeretnénk utalni és vártunk...vártunk...majd egyszer csak ott volt az összeg és onnantól fogva pillanatok alatt már be tudtuk fektetni.

Azért, hogy ezt az időt se kelljen már kivárni, lehetőségünk van bankkártyával fizetni, vagy szintén a bankkártyánk segítségével, de paypalon keresztül fizetni az általunk befektetni kívánt összeget. A bankkártyás fizetés gyakorlatilag úgy működik, mint az átutalás. Itt fizetünk - ott megjelenik a pénz. ezekből a cégekből több is fut a piacon, a többségükről elmondható, hogy magas szintű védelemmel rendelkező, régóta stabilan működő cégek.

Példák:

Payeer

PayPal

PerfectMoney

EgoPay

Skrill

SolidTrustPay

BitCoin

és még hosszasan sorolhatnánk.

Úgy döntöttünk, hogy a Payeer számláról egy kicsit többet is beszélünk, de ez már nem ennek a cikknek az anyaga lesz...

Következő lecke >>